COBISS:

SR-ID 261516807

ISSN: 2217-4958

ISSN: 2466-5363 (On-line)


Godina: Oktobar 2023.

REČ UREDNIKA

Poštovani čitaoci, kolege i autori,
Pred vama je drugi broj časopisa CIVITAS za 2023. godinu. Časopis u kontinuitetu, trinaestu godinu zaredom, objavljuje radove koji se bave različitim aktuelnim pitanjima i problemima iz oblasti prava, bezbedno-sti, psihologije, filologije i ekonomije, kao i interdisciplinarnim istraži-vanjima iz navedenih naučnih disciplina.
Časopis CIVITAS je od 2021. godine kategorizovan od strane Mi-nistarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja kao vrhunski časopisnacionalnog značaja kategorije M51. U proteklom periodu časopis jeindeksiran u Evropskom referentnom indeksu za društvene i humani-stičke nauke ERIH PLUS, a uključen je i u Kinesku naučnu infrastrukturu – CNKI, Ulrich’s Periodicals Directory, Indijsku mrežu razmene ča-sopisa – J-Gate i online biblioteku centralne i istočne Evrope – CEEOL.
Radovi prihvaćeni za objavljivanje, tj. radovi koji su prošli postupak recenzije, obuhvataju različita pitanja iz domena društvenih nauka. U fokusu ovog broja su radovi koji analiziraju adaptirani Zimbardov Upitnik vremenskih perspektiva, uticaj digitalnog marketinga na ponašanje potrošača, kontekstualno reformulisanje filmskih naslova, model za definisanje indikatora performansi procesa u okviru informacionog siste-ma prekršajnih sudova, zaštitu prava zaposlenih u stečajnom postupku, hipersenzitivnost u detinjstvu, izuzetke u kontekstu testamentarnog nasleđivanja, oduzimanje i predaju dece u Republici Srbiji u komparaciji sa austrijskim zakonodavstvom i uvođenje mentorstva i radnog dosijea u policiji. Takođe, ovaj broj sadrži i prikaz knjige „Osiguranje i reosigu-ranje za 21. vek: od poremećaja do evolucije“.
Sve informacije o časopisu, uputstva za autore i recenzente i sastav redakcije i imena recenzenata mogu se naći na sajtu na srpskom i engleskom jeziku. Prijava radova obavlja se putem sajta časopisa na internet adresi http://civitas.rs/index.php/prijava-rada ili mejlom na redakcija@civitas.rs.
Zahvaljujemo se svim dosadašnjim autorima na pristiglim radovima. Pozivamo sve zainteresovane autore da pošalju radove iz oblasti koje časopis objavljuje.

Do sledećeg broja,

U Novom Sadu, 25. decembra 2023. godine

Prof. dr Vladimir Njegomir

SADRŽAJ:

* polja se otvaraju

  Članci:

Jasmina Nedeljković - SKRAĆENA SRPSKA VERZIJA ADAPTIRANOG ZIMBARDOVOG UPITNIKA VREMENSKIH PERSPEKTIVA (ZTPI) - ZTPI-15

Tijana Meseldžija, Vladimir Njegomir - UTICAJ DIGITALNOG MARKETINGA NA PONAŠANJE POTROŠAČA

Marko Volf - KONTEKSTUALNO REFORMULISANJE FILMSKIH NASLOVA

Biljana Tešić, Dragan Obradović, Velisav Marković - MODEL ZA DEFINISANJE INDIKATORA PERFORMANSI PROCESA U OKVIRU INFORMACIONOG SISTEMA PREKRŠAJNIH SUDOVA

Marija Mijatović, Zoran Vavan, Tamara Gajinov - ZAŠTITA PRAVA ZAPOSLENIH U STEČAJNOM POSTUPKU PRED PRIVREDNIM SUDOVIMA U APV

Isidora Rajić - HIPERSENZITIVNOST U DETINJSTVU

Davor Milardović - IZUZECI U KONTEKSTU TESTAMENTARNOG NASLEĐIVANJA

Miona Rajić, Filip Mirić - ODUZIMANJE I PREDAJA DETETA U REPUBLICI SRBIJI SA OSVRTOM NA AUSTRIJSKO ZAKONODAVSTVO

Zdravko Skakavac, Olivera Milutinović, Dragan Manojlović - UVOĐENJE MENTORSTVA I RADNOG DOSIJEA U POLICIJU - NUŽNA POTREBA

 

Prikazi:

Dragan Stojić - PRIKAZ KNJIGE INSURANCE AND REINSURANCE FOR THE 21ST CENTURY: FROM DISRUPTION TO EVOLUTION

 

POZIV I UPUTSVO AUTORIMA:

POZIV I UPUTSVO AUTORIMA